4 Mayıs 2018
Sayı: KB 2018/18

Tek çıkış yolu devrimci sınıf hareketi
Saray çetesi yönetemiyor, burjuva muhalefet aciz!
İstanbul’da 1 Mayıs coşkusu: Yaşasın 1 Mayıs!
İzmir’de on binler 1 Mayıs’ta Gündoğdu’daydı
Ankara’da baskı ve engellere rağmen kitlesel 1 Mayıs
Gebze’de 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs mitingi: Güzel günler göreceğiz!
Kayseri’de coşkulu ve sınıfın damgasını vurduğu 1 Mayıs!
Türkiye’de her yer 1 Mayıs!
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları
Devrimci miras yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da kitlesel 1 Mayıs kutlamaları
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs!
Almanya’da işyeri işçi temsilcilikleri seçimleri
“Üniversiteme dokunma” eylemleri üzerine...
Denizler’in yolu devrime çıkar!
Bataklık
Dünyanın en güzel serçesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul’da 1 Mayıs coşkusu:

Yaşasın 1 Mayıs!

 

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, İstanbul Maltepe’de yapılan mitingle kutlandı.

İdealtepe sahil kolunda KESK, TMMOB, HDP’nin aralarında olduğu parti ve örgütler erken saatlerde toplanarak yürüyüş için kortej düzeni aldı. İdealtepe kolunda en kitlesel kortejler KESK ve HDP oldu. İhraç edilmelerine karşı direnişte olan KESK’li emekçiler de “KHK’lar gidecek biz kalacağız” pankartı ile KESK kortejinde yerlerini aldı.

Kartal istikametindeki Piri Reis kolunda ise en önde DİSK ve Türk-İş yer alırken, arkasında TOMİS-DEV TEKSTİL, BDSP ve diğer örgütler yer aldı.

Feyzullah Caddesi kolundan da ağırlıklı olarak BHH bileşenleri yürüdü.

Her üç kolda da henüz toplanmalar devam ederken binlerce kişi bireysel olarak alana girdi.

DİSK kortejinde genel olarak cansızlık hakimken, Türk-İş’e bağlı sendikaların kortejleri görece daha coşkuluydu. TÜMTİS ve Yol-İş’in yanı sıra inşaat işçileri de alana coşku taşıyanlar oldu.

OHAL, baskı ve saldırılar slogan ve dövizlerin ana gündemlerinden olurken taşeron sorunu, kadro yalanı, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, iş cinayetleri ve 24 Haziran’da gerçekleştirilecek seçimler de işlenen gündemler oldu.

Sınıfa karşı sınıf!”

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) Marx, Engels, Lenin görselinin yer aldığı pankartın yanı sıra “Savaşa, sömürüye, baskı ve gericiliğe karşı mücadeleye!”, “Sınıfa karşı sınıf” pankartları ve kızıl flamalarıyla mitinge katıldı. DGB ve DLB de “Özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz! Eşit, bilimsel eğitim, demokratik üniversite istiyoruz!” pankartı ile alanda yerini aldı.

DEV TEKSTİL ve TOMİS “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni! Güvenceli iş ve güvenceli gelecek için mücadeleye!” ortak pankartı arkasında yürüdü.

Ya sosyalizm ya barbarlık”

Miting programı saygı duruşu ile başladı. Ardından DİSK Korosu devrim marşlarını söyledi.

İlk konuşmayı DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu yaptı. “1 Mayıs emek, birlik, mücadele, dayanışma günü demek. Kemal Türkler, Abdullah Baştürk’tür 1 Mayıs. Yitirdiğimiz canlarımız, Haziran isyanında toprağa verdiğimiz canlardır 1 Mayıs. 1 Mayıs meydandır, Taksim’dir” diyen Çerkezoğlu “ya sosyalizm ya barbarlık” ikilemine değinerek sermaye düzeninin zorba ve faşist rejimleri iş başına getirdiğine dikkat çekti. 1 Mayıs’ı 24 Haziran seçimlerine bağlayan Çerkezoğlu, Erdoğan’ın “OHAL’i grevleri yasaklamak için kullanıyoruz” sözünü teşhir etti, Erdoğan’ı emekçilerin durduracağını ifade etti.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını ve 1 Mayıs faaliyetlerinin engellenmesini kınadı. 24 Haziran baskın seçiminin OHAL’i kalıcılaştırmak için yapılacağını ifade ederek “24 Haziran’a kadar her günümüz 1 Mayıs’tır” dedi.

Ardından Genco Erkal, Nazım Hikmet’ten şiirler okudu.

OHAL sindirme aracı olarak kullanılıyor”

TMMOB Yönetim Kurlu Başkanı Emin Koramaz ise OHAL’in sindirme aracı olarak kullanıldığını söyledi, ihraçlara dikkat çekti ve baskılara boyun eğmeyeceklerini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Sağlık ticarileştiriliyor”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel de anti demokratik uygulamalara değindi, “Üç binin üzerinde hekim KHK’larla hukuksuz olarak ihraç edildiler. Sağlık hizmetleri ticari faaliyetlere dönüştürüldü” dedi. İnsana zarar veren her şeyin hekimlik değerlerine ters olduğunu söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Rutkay Aziz’in şiirler okumasının ardından Rewşan Çeliker sahne aldı.

Kapitalizm krizi emekçilere fatura ediyor”

Mitingin devamında, ihraç edilen KESK’li Nuray Şimşek ve Zeytinburnu Belediyesi önünde direnen taşeron işçisi Kenan Güngördü mitingi örgütleyenler adına ortak metni okudu. Kapitalizmin krizi tüm dünyada emekçilere saldırılarla aşmaya çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, hak gasplarının, sömürünün, milliyetçilik ve yabancı düşmanlığının arttığına değinildi. OHAL düzeninin de emekçileri kontrol altında tutmak için kullanıldığı belirtilen açıklama mücadele çağrısıyla sona erdi.

Miting Faruk Demir, Erdal Güney, Yasemin Göksu ve Mervan Tan’ın sahne almasıyla sona erdi.

Mitingden notlar

* DİSK ve KESK’in ortalama 1000’er kişilik katılım sağladığı mitinge CHP de binlerce kişi ile katıldı.

* Mitinge en çok kitleyi sol güçler taşırken bu kortejlerde gençliğin belli bir ağırlığı vardı.

* Birçok kortejde kadınlar da canlılıklarıyla öne çıktı.

* Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin miting için gönderdiği mesaj da kürsüden okundu.

* Binlerce kişi alana bireysel olarak girdi.

* Binlerce kişi henüz kortejlerle alana giriş yapamamışken miting programı başladı.

* Türk-İş’e bağlı sendikalar ve Genel-İş miting programı daha yeni başlamışken yoğun şekilde alanı boşalttı.

* Programın ortalarına doğru yoğun bir sirkülasyon yaşanan alanda kitle sayısı iyice zayıfladı.

* Seçim gündemi reformist solun kortejlerinde ana gündem olarak öne çıkarıldı. Savaş ve saldırganlık da öne çıkan bir gündem oldu.

 

 

 

 

Taksim’e yürümek isteyenlere polis terörü

 

1 Mayıs’ta farklı noktalarda pankart açarak Taksim’e yürümek isteyen çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Abbasağa Parkı’nda buluşma çağrısı yapan Halk Cephesi üyeleri, Beşiktaş çarşıda pankart açarak Taksim’e yürümek istedi. Beşiktaş’ta Halk Cephesi üyelerine polis saldırırken, üç kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Darp edilerek işkenceyle gözaltına alınanlar arasında Özcan, Gökhan ve Baran isimli 3 kişinin olduğu kaydedildi.

Taksim civarında Özlem Yılmaz adlı bir kişi, polislerin GBT dayatması üzerine pankart açarak 1 Mayıs sloganları atarken, polislerce işkenceyle gözaltına alındı.

Mücadele Birliği okuru 5 kişi, Talimhane’de pankart açmalarının ardından polis tarafından gözaltına alındı. Sabah saat 07.30 sıralarında da Mücadele Birliği’nin iki kadın okuru Taksim’de pankart açmalarının ardından gözaltına alındı.

Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD) üyesi 4 kişi “Taksim yasağını tanımıyoruz! Yaşasın 1 Mayıs!” pankartı açarak Taksim’e yürümek istedi. DGD üyelerine azgınca saldıran polis 4 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Gözaltındakilerin isimleri Hakan Bütün, Arzum Gündüz, Metin Coşkun ve Ahmet Ediz Kankur.

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için Beşiktaş’tan yürüyüş gerçekleştirmek isteyen Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri de polisin saldırısıyla karşılaştı.

Her yer Taksim, her yer direniş” sloganını atan kitlenin yürüyüşü polis barikatıyla kesildi. Barbaros Bulvarı üzerinden yürüyüşe geçen kitle, polisin saldırısıyla karşılaştı. Polis saldırısında 50’ye yakın kişi darp edilerek gözaltına alındı.


 
§